Skip to main content
Hulp bieden bij

Zonnepanelen

Hoewel in ons land de zon niet altijd schijnt, is het mogelijk op een rendabele manier stroom te "oogsten". Dit kun je doen door het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak; of door jouw dak beschikbaar te stellen aan een energieleverancier, die de panelen plaatst; of door lid te worden van een energiecoöperatie.

Naast de bijdrage voor een beter klimaat, is het financieel aantrekkelijk om met een PV-systeem je eigen stroom op te wekken en te besparen op de jaarnota voor stroom. De investering in een PV- system verdient zichzelf daardoor in 6 tot 7 jaar terug. (Voor een gemiddeld huishouden met een gemiddeld stroomverbruik) Dat is een rendement op het geïnvesteerde bedrag van meer dan 10%! Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling voor het terug leveren van stroom en deze wordt in 8 jaar stapsgewijs afgebouwd. Uiteraard blijven zonnepanelen een renderende investering maar de terugverdien tijd stijgt naar 7-9 jaar.

Zonnestroom via Opgewekt Rijssen

Eigen zonnepanelen niet haalbaar?

Er zijn diverse redenen waardoor eigen panelen niet haalbaar zijn. Zo kunnen de financien niet beschikbaar zijn, de dakligging ongunstig, of u woont bijv. in een huurhuis. Toch bestaan er ook dan mogelijkheden om via een coöperatie in zonne-energie te participeren. Hiervoor zijn meerdere kapers op de kust, maar Duurzaam Holten heeft zijn vertrouwen uitgesproken voor en werkt samen met de coöperatie die is opgericht door onze collega’s in Rijssen genaamd Opgewekt Rijssen.

CO-2 besparing!

Sinds 2011 is Duurzaam Holten actief bezig met burgers helpen bij het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Er zijn ongeveer 4200 zonnepanelen geplaatst, die bij elkaar jaarlijks meer dan 800.000 kWh aan elektriciteit opwekken!
Dat brengt een vermindering in CO2 uitstoot van ongeveer 450 ton per jaar.

Als je bedenkt dat de uitstoot voor het gemiddelde wagenpark in Nederland ca 220 gram CO2 per liter brandstof bedraagt, besparen wij hiermee jaarlijks evenveel CO2 als 45 personenauto’s die een rondje om de aarde rijden!

En dat hebben we mooi met elkaar bereikt.

Schoonmaken zonnepanelen

Wij kunnen helpen!

Door de panelen schoon te houden blijft het rendement op peil. Laat je zonnepanelen bv jaarlijks reinigen dan levert dit een rendement van ca 3 tot 5% op. 

Certificaat zonnepanelen benodigd

Vanaf 27 april 2021 zijn alle nieuwe zonnepaneelbezitters verplicht om een certificaat te kunnen laten zien aan de netbeheerder. Dit certificaat vertelt de netbeheerder dat de installatie van de zonnepanelen aan de Europese aansluiteisen voldoet.

BTW teruggave bij aanschaf

Dat is mooi meegenomen

Er is nog steeds een regeling van kracht waarmee u bij aanschaf van een PV- systeem een volledige teruggave van btw krijgt. De recente verhoging van de btw op installatiekosten van 6% naar 21% maakt deze regeling nog interessanter. Door de teruggave van btw verdient een gemiddeld PV- systeem zich in 6 a 7 jaar terug (afhankelijk van de ontwikkeling van het kWh tarief). Dus behalve de besparing in CO2 uitstoot vanaf het begin, leveren uw zonnepanelen een aanzienlijke besparing van energiekosten. 

Veel gestelde vragen

Wij begrijpen dat u vragen heeft. Een investering in zonnepanelen doe je immers niet zomaar. Wij hebben een aantal vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Laat het ons weten!