Weggooien is niet nodig, alleen ontbreekt het vaak bij mensen de tijd of handigheid. Dat is ook precies de insteek van het Repair Café Holten. Hier kun je kleine reparaties laten doen door één van onze vrijwilligers of je kunt het samen doen. Op deze manier wordt het hergebruik van apparaten of kleding gestimuleerd en voorkomen we dat goede spullen onnodig weggegooid worden. Het Repair Café is een landelijk initiatief. Het Repaircafé in Holten is ( op initiatief van Mieke Urff) gestart op vrijdag 4 oktober 2013  De vrijwilligers gingen voor het eerst aan de slag in de Liezenboerderij. De Repaircafés vormen inmiddels een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten.

Met het gratis toegankelijk Repaircafé willen we wijzen op de mogelijkheid van repareren. Zonodig worden bezoekers doorverwezen naar professionele reparateurs In de eerste vijf jaar van het bestaan hebben vrijwilligers vooral Holtens tuingereedschap, lampen en stofzuigers onder handen genomen.

De Holtense vrijwilligers staan klaar op de eerste vrijdagmiddag van de maand. Het Repaircafé is gevestigd in het Kulturhus (gebouw de Boschkamp, Tuinstraat 2). Soms is er een wachttijd omdat alle vrijwilligers al met een artikel aan de slag zijn. Dan kunnen bezoekers aan de grote tafel plaatsnemen voor een kopje koffie of thee.

Alles is welkom.

Of het een kapotte dvd, jas, stofzuiger of radio is, alles is welkom bij het Repair Café.  Alleen specialistische apparatuur als computers en tablets kunnen we hier niet repareren. Reparatie is gratis, alleen voor nieuwe materialen als snoeren, stekkers en kant-en-klare kniestukken betaal je. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom.

 

 

 

Waar en wanneer? 

Repaircafé Holten blijft voorlopig dicht

Sinds maart 2020 zijn de vrijwilligers van het Holtense repaircafé niet meer actief geweest vanwege de Coronacrisis. De aard van de activiteiten en de sociale doelstelling - even bijpraten bij een kop koffie of thee - maken dat het risico op besmetting te groot is. Een groot deel van de vrijwilligers en de bezoekers behoort bovendien tot de risicogroep.

Wanneer we weer veilig van start kunnen gaan, zullen we dat via deze website en de website van ViaVie Welzijn Holten aankondigen 

 

Project Repaircafé van Technasium scholengemeenschap de Waerdenborch

Tussen september en november (2020) hebben leerlingen van 2HV van de vestigingen in Holten en Goor in het kader van het Technasium gewerkt aan een project rond het concept Repaircafé.

Zo’n kleine twintig leerlingen kozen voor het onderwerp Repaircafé. Ze werden eerst door Mieke Urff, coördinator van het Repaircafé in Holten, bijgepraat over de doelstellingen van een Repaircafé. De leerlingen konden zich goed vinden in de slogan van het Repaircafé: “Weggooien? Mooi niet!”

De leerlingen gingen in groepjes aan de slag om een plan maken om artikelen die normaal gesproken, weggegooid zouden worden, een tweede leven te geven. Ze kregen van hun docenten per groepje een aantal artikelen zoals bijvoorbeeld een kapotte laptop, een lamp of een kapotte mixer.

Het projectgroepje uit Goor maakt een verrijdbare ventilator, aangedreven op de motor van een mixer. Als finishing touch kreeg het nieuwe apparaat een mooi grijs kleurtje.

De docenten van de Waerdenborch en de stichting Duurzaam Holten kijken terug op een mooie samenwerking waarbij de leerlingen kennis konden maken met het ‘upcyclen’ van kapotte artikelen.

 

Foto’s: leerlingen van 2HV van de Waerdenborch Goor met de door hen gebouwde verrijdbare ventilator.