Zonnepanelen

Onze eerste actie was op het gebied van de installatie van zonnepanelen. Een grote collectieve actie die is uitgevoerd met steun van gemeente en provincie. Het resultaat? Ruim 150 huishoudens zijn inmiddels voorzien van zonnepanelen. Onze rol was voornamelijk het ontzorgen van bewoners. Hoe? Door objectieve informatie te geven, goede collectieve contracten te sluiten met een door ons geselecteerde lokale leverancier en het hele installatieproces en de periode daarna zorgvuldig te blijven ondersteunen. Recent hebben we besloten om ook de nieuwste ontwikkelingen van de warmtepomp eventueel in combinatie met de ventilatie onder de aandacht te brengen. Ook hier zijn we weer gestart met een collectieve actie (zie energie).

Streekevenement 

Het zonnepanelenproject gaf ons als stichting een vliegende start. Het leverde meer vrijwilligers op waardoor we weer nieuwe initiatieven konden opstarten.  In datzelfde jaar organiseerden we het eerste Streek- en Duurzaamheid evenement in het centrum van Holten. het was een doorslaand succes met twee keer per jaar zo’n 400 bezoekers. Bezoekers wilden zich vooral  laten informeren over de nieuwste duurzame ontwikkelingen op gebied van wonen, bouwen, energiebesparing  en mobiliteit, maar ook over gezondheid en lokaal geproduceerde gezonde voeding.

Bij elke markt hadden we een thema. Voorbeelden: een energiehuis, zonneauto van Universiteit Twente, smoothie bike en de nieuwste elektrische (en waterstof)auto’s. Ook werkten we nauw samen met onder meer de Woonweter van de gemeente Rijssen-Holten en de energiecoaches van Duurzaam Thuis Twente. In 2016 vierden we ons lustrum en vond de tiende editie van dit Streekevenement plaats. 

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2017 organiseerden wij tijdens de markt een Groene Kwis. Alle politieke partijen uit de gemeente Rijssen-Holten waren hierbij vertegenwoordigd.

Vanaf 2018 hebben we geen streekmarkt meer georganiseerd omdat we ons willen richten op andere activiteiten. Denk aan filmavonden, (online) columns, onderzoek naar de mogelijkheden van gezamenlijke duurzame energie-opwekking of bekostiging en projecten om meer huishoudens in Holten duurzamer te maken.

Heb je ideeën voor een duurzamer Holten of wil je actief meewerken? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.